Terra Australis Incognita

Připluli jsme ke břehům Austrálie, kde se snažíme zabydlet. Zakládáme nové osady, stavíme se potřebné budovy a začínáme obchodovat s Británií. Bohužel jsme díky podvodu ze strany vojáků odříznutí od zdrojů potřebného materiálu dováženého z Británie. Jak se nám daří zvládat situaci?

Připluli jsme ke břehům Austrálie, kde se snažíme zabydlet. Zakládáme nové osady, stavíme potřebné budovy a zakládáme jedno ze tří odvětví (vlna, pšenice, zlato) pro obchod s mateřskou Británií. Potřebné suroviny a konstrukční postupy získáme jako odměnu po námi odvedené práci. Bohužel jsme díky podvodu ze strany vojáků odříznutí od zdrojů potřebného materiálu dováženého z Británie.

Nezbývá nám tedy nic jiného než se plně osamostatnit ve výrobě všeho potřebného pro fungování osady. Původní zaměření pouze na jednu oblast pro obchod bere za své a svobodné rodiny, alias oddíly, musí najít způsob jak se postarat sami o sebe z toho, co jim nabízí okolní příroda. Celé toto období se nese v duchu využívání kontaktů s dalšími osadami, čelení nepřízni přírody a objevování širšího okolí svého území.

Rodiny se po úspěšném zajištění chodu osady rozhodly zmapovat širší okolí povodí řek Murray a Darling, a to prostřednictvím plavby po jejich přítocích. Během této plavby se každá rodina setkala s úskalím (připravené dovednostní hře, jejichž pořadí si každý oddíl náhodně losuje) a spolupráce spočívala ve schopnosti sdělit zkušenosti z absolvované hry ostatním, tak aby překážku zvládli co nejlépe a co nejrychleji.

Rodiny se proto s nimi musely dorozumět jazykem Austrálců. Díky hrám získaly rodiny jednotlivé slovíčka z jejich (hypotetického) jazyka, které pak musely skutečně ovládat, aby se domluvily s členem táborového vedení, který roli domorodce personifikoval. Během etapy se děti seznámily s hudbou a tradičními nástroji Australců (př. hra na didgeridoo), se vzory jejich výtvarného umění a mýtickým světem původních obyvatel. Příběh vyústí v příjezd kapitána Macquarie s vojskem, nového guvernéra vyslaného Londýnem, který učiní přítrž stavu věcí v trestaneckých koloniích a začíná přetvářet Austrálii v samostatnou a prosperující kolonii. Vazba našich osadníků na mateřskou kolonii se obnovuje, novým zákonem je jim připsána obsazená půda příběh šťastně končí.