Ve stínu Černomora

Je to již sedmdesát jar od doby, kdy zlý arcimág Černomor Ras pod pláštěm klamu a zrady ukradl Sudbu Pána lesa, prastarý artefakt zajišťující ochranu valečovského panství, kterému v té době vládla překrásná paní Slavěna. Nejen o zlém Černomorovi koluje nesčetná řada báchorek, ale i o překrásně paní Slavěně koluje jedna legenda. Legenda praví, že Slavěna brzy po ukradení Sudby Pána lesa porodila dceru a tajně z ní vychovala mistrovskou čarodějku. Když bylo dívce 10 let, dozvěděl se o ní Černomor a rok Slavěny proklel. Slavěna byla kletbou velmi oslabena a nemohla již mít dále děti, a proto se i přes velkou lítost rozhodla svoji dceru uspat. Podle legendy se vypráví, že ji znovu probere až nabere trochu síly a objeví se šance, že bude možné Sudbu Pána lesa získat zpět. Nejpozději ji však musí probudit až ona dosáhne stého roku, aby po ní převzala vládu. Jak to vše dopadne? Bude Sudba Pána lesa navrácena?

Příběh začíná v momentě, kdy jsou oddíly odvedeny ke světničkám. Zde jim Běšek, věrný emisar ctihodné, moudré a překrásné paní Slavěny, vládkyně na valečovském panství, přednese její žádost. Oddíly se dozvídají, že je to již sedmdesát jar od doby, kdy zlý arcimág Černomor Ras pod pláštěm klamu a zrady ukradl Sudbu Pána lesa, prastarý artefakt zajišťující ochranu valečovského panství. Jakmile se jí zmocnil, začal s její pomocí ovládat bytosti spojené s přírodou. Zpočátku, kdy jeho vědění týkající se tohoto mocného artefaktu bylo malé, nepředstavovalo pro Valečovský lid výraznou hrozbu. Jak čas ubíhal, jeho poznání a moc rostly. Dále jim Běšek prozradil, že hranice Ogrimaru jsou již na dohled od věže Valečovského hradu, a proto je žádost paní Slavěny prostá. Prosí je, aby jí pomohly bránit valečovský lid a zastavit zlo, které se šíří zemí.

Nejen o zlém Černomorovi koluje nesčetná řada báchorek, ale i o překrásně paní Slavěně koluje jedna legenda. Legenda praví, že Slavěna brzy po ukradení Sudby Pána lesa porodila dceru a tajně z ní vychovala mistrovskou čarodějku. Když bylo dívce 10 let, dozvěděl se o ní Černomor a rok Slavěny proklel. Slavěna byla kletbou velmi oslavena a nemohla již mít dále děti, a proto se i přes velkou lítost rozhodla svoji dceru uspat. Podle legendy se vypráví, že ji znovu probere až nabere trochu síly a objeví se šance, že bude možné Sudbu Pána lesa získat zpět. Nejpozději ji však musí probudit až ona dosáhne stého roku, aby po ní převzala vládu.

Když se Černomor dozvěděl, že Slavěna povolává družiny, myslel si, že brzy probudí svou dceru, a proto se chystal na Valečov zaútočit. Vesnický posel přispěchá se zprávou, že se Černomor blíží k hradu, a tak je Slavěna nucena znovu povolat oddíly, alias družiny, a požádat je, aby došly ke starému poustevníkovi pro radu jak Černomora přemoci. Poustevníkem není nikdo jiný než sám Pán lesa. Družiny dostávají úkoly a za jejich správně řešení jim poustevník dá odpovědi na jejich otázky. Prozradí jim, že musí říci tři kouzelné formule než na něj zaútočí a také jim prozradí, kde mají ty formule hledat - prý je to kousek za hranicemi panství, ale mohou tam jít pouze v noci. Družiny se rozloučí a vydají se na cestu.

Cestou potkají starého velmistra hraničáře, který jim vypráví, že každá část přírody má své ochranitelské duchy a že tyto duchy si lze naklonit svým šetrným chováním k přírodě.

Začínalo se již stmívat, když družiny dorazily k místu, kam je poslal Pán lesa - bylo to prastaré pohřebiště střežené starými a zlými ježibabami. Děti musely projevit velkou odvahu, aby získaly vyvolávací formuli. Za jejich statečnost jim duch předků předá moudrost předků.

Černomor se rychle přibližuje k hradbám a vše se schyluje k bitvě. Družiny i valečovský lid bojují udatně a Černomor je zajat a uvržen do žaláře. Paní Slavěna všem děkuje za záchranu její lidu a sděluje skutečnou pravdu o její následnici. Říká, že nemá žádnou uspanou dceru a že ani nemusí mít žádnou dceru, která by po ní převzala vládu. Sudba Pána lesa si prý nevybírá dívky z pokrevní lidi, ale ty které prokážou svou odvahu postavit se zlu. Slavěna říká, že nástupnici opravdu potřebuje a už jen tím, že měly družiny odvahu se postavit Černomorovi, může z jejich řad vybrat dívku, která bude její nástupnicí a stane se z ní nová paní z Valečova.

Na závěr ještě Běšek, velmistr čaroděj, vypráví podle svých vzpomínek jak to tenkrát s Černomorem bylo. Dozvíme se tak, že Běšek a Černomor jsou bratři, kteří byli sirotky. Jako děti to měli těžké, ale naštěstí se jich ujal tehdejší velmistr na Valečově a objevil v nich velké nadání pro magické umění. Černomor nesl těžce, že byl jeho bratr jmenován na velmistrovský post, a proto při temném rituálu proklel kněžnu Slavěnu a odcizil Sudbu Pána lesa s tím, že jednou získá velkou moc a vrátí se zpět na Valečov. Což jak víme se mu naštěstí nepodařilo. Na příběhu dvou bratrů lze vidět, že člověk se nerodí zlý a že i v obtížní situaci jako byl Černomor si můžeme vybrat tu lepší cestu - cestu jeho bratra.