20 000 mil pod mořem

Roku 1866 se v novozélandské přístavní krčmě setkaly posádky pěti obchodních lodí s francouzským přírodovědcem panem profesorem Pierrem Arronaxem, s jeho věrným spolupracovníkem Conseilem, s legendárním harpunářem Nedem Landem a vynálezcem Alfredem Nobelem. Společně se vydali za kapitánem Nemem, kterým jim připravil nejednu překážku. Podaří se mladým neohroženým dobrodruhům kapitána Nema chytit?

Roku 1866 se v novozélandské přístavní krčmě setkávají posádky pěti obchodních lodí, kterou tvoří mladí nadějní dobrodruzi, kteří se nechali zlákat k práci na palubě zaoceánských plavidel v touze po poznávaní nových končin. Dnešní sestava hostů je opravdu exkluzivní - mezi jinými proslulý francouzský přírodovědec pan profesor Pierre Aronnax se svým věrným pomocníkem Conseilem a legendární harpunářem Nedem Landem tu sedí v družném hovoru s vynálezcem Alfredem Nobelem. Profesora a jeho dva společníky přivedlo do přístavu zatím nepříliš úspěšné pátraní po záhadném světélkujícím monstru, které zuřivě potápí lodě po celém světě. Nobel netrpělivě očekává náklad speciálního vybavení, převáženého na palubě trojstěžníku General Grant, který má z neznámých důvodů zpoždění. Nobel s nabídkou bohaté odměny žádá přítomné, aby se vydali posádku a náklad Generala Granta zachránit k ostrovům jižně od Zélandu, kde byl General Grant spatřen. Profesoru, sluha a harpunář žádají o možnost zúčastnit se výpravy v přesvědčení, že jsou blízko řešení záhady století.

Dorazí pozdě, jejich lodě jsou potopeny kapitánem Nemem a posádky vzaty do zajetí na jeho ponorku - Nautilus. Neohrožení dobrodruzi prchají z Nautilu, přičemž se jim do ruky dostává část plánů jeho konstrukce. Posádky si podle nich postaví své, prozatím nedokonalé, ponorky. Neboť Nobel přišel o nesmírně cenné poznámky s výsledky rozsáhlého vědeckého bádání, které potřebuje od Nema získat zpět, nabízí vysokou odměnu za jeho dopadení.

Přírodovědec se svými dvěma přáteli putuje s ostatními a učí je jednotlivým povoláním (vědec, strojník, potápěč). Nobel si staví vlastní průzkumnou ponorčičku, podává nám zprávy o tom, kde se Nautilus nachází, vyrábí speciální komponenty, kterými si ostatní vylepšují svoje plavidla a celou akci tak nějak financuje. Nemo v Nautilu jim přesto stále uniká a snaží se své pronásledovatele setřást tím, že je zavádí do nebezpečných míst. V jednu chvíli se je pokusí odstranit pomocí obrovské exploze, z čehož vyjde najevo, že ukradené Nobelovy poznámky a vybavení použil Nemo k výrobě dynamitu.

Nema nebaví již dále utíkat, je vyčerpán a raněn, a proto se uchýlí na svou základnu a nechá vzkázat posádce, ať vyšlou své nejzdatnější, že se jim vzdá. Ovšem je to léčka jak od posádek oddělit pro něj nejnebezpečnější hrdiny. To se mu povede a Nemo míří k Madagaskaru. Nemo se cestou opět několikrát pokusí setřást své pozorovatele ve vodě se špatnou viditelností, ale moc se mu to nedaří. Ponorky jsou již v tuto chvíli poměrně luxusně vytuněné, a přestože každá zvlášť by se zřejmě Nautilu postavit nemohla, je možné, že jejich příští setkání s Nautilem bude pro Nema osudné. Je nicméně potřeba situaci nepodcenit a na závěrečný střet se dobře připravit.

Nakonec je Nautilus lapen v gigantickém vodním víru a našimi ponorkami vyřazen z boje, Nemo je zajat a přinucen k odčinění svých hříchů.