Vikingové

Blíží se konec světa. Proroctví praví, že vlk Fenrir zpřetrhá řetězy, jimiž je spoután, a dostane se na svobodu, tak nastane Ragnarok, tj. poslední bitva všech bitev, jíž skončí svět. Kvůli nepřízni krále trpaslíků je nutné po surovinách k výrobě Glepniru (tak se má magický řetěz jmenovat) pátrat tajně v malých skupinkách a vydávat se pod rouškou noci do dávno opuštěných zákoutí podzemních chodeb v nejhlubších končinách trpasličí říše, kterými už po mnoha staletí obcházejí jen všelijaké hrozivé nestvůry. Bez naší pomoci se Eitri neobejde. Dospěl k závěru, že řetěz, který dosud držel Fenrise spoutaného, vydrží už jen pouhých osm dní! To je tedy čas, který máme k nalezení všech čtyř surovin, potřebných k ukutí Gleipniru, o jejichž poloze máme přibližnou představu.

Před námi se vydala do podzemí spousta statečných trpaslíků a trpaslic, nikdo z nich se však zatím nevrátil. Mnozí bezpochyby zahynuli, na některé ale snad po cestě narazíme a společnými silami se snad přeci jen dostaneme k vytouženému cíli.

Píše se rok 933 našeho letopočtu a král Norska, Harald I. Krásnovlasý, je mrtev. Jeho nejoblíbenější syn, Erik Krvavá sekyra, během pohřbu svého otce zavraždí všechny své bratry, neboť chce celému Norsku vládnout jen on sám. Vyzívá všechny Jarly, tj. naše oddíly, k nenávisti a cílenému zabíjení pod příslibem jeho přízně a slávy. Začínáme zbrojit a stavíme si bitevní loď pro bitvu na volném moři.

Sám nejvyšší a nejstarší ze všech bohů, Ódin, sleduje z vpovzdáli celou pohromu a krveprolití, které se zdá být možným začátkem Ragnaröku, tj. soumraku bohů. Během námořní bitvy nás přenese přes Bifrost do země trpaslíků a temných elfů. Děje se tak z velmi dobrého důvodu, neboť chce zachovat harmonii světa a chce, abychom našli v sobě dobro a přátelství, které v nás válka zahubila.

Ódin je nejen chytrý ale i lstivý. Vynadá nám za všechny naše činy a zadá nám těžký úkol. Máme pomoci trpaslíkovi Eitrimu v ukování řetězu Gleipni, který bude nejsilnějším na světě a dokáže tak spoutat nejstaršího syna Lokiho a Angrbody, vlka Fenrira. Ten podle legendy má růst tak dlouho, dokud nebude dost velký a poté za Ragnaröku spolknout samotného Ódina.

Během hledání vzácných surovin na Gleipnir nás potkávají nemilá překvapení, někdo hatí naše plány a sabotuje veškerou práci.. Jenom díky spolupráci se nám podaří najít všechny potřebné suroviny pro výrobu řetězu. Řetěz je ukován, Fenrir spoután a zdá se, že se nám povedlo i zabránit Ragnaröku. Je čas se vrátit domů. Ódin nás přenáší zpět domů přes Bifrost a loučí se s námi se slovy ponaučení a víry v dobro.

Za dobu, co jsme byli pryč, uplynula již 4 léta a zimy. Erik Krvavá sekyra zuří. Jeho vláda se zdá být hrůzostrašná než kdy dřív - ženy jsou znásilňovány, děti otročeny a lidé, kteří stojí proti němu, jsou vražděni.

V době našeho příjezdu do Norska se s námi snaží spojit mladší bratr Erika, Haakon. Vypráví nám, že jeho otec Harald I. se rozhodl jeho, jako svého nejmladšího syna, ochránit před nebezpečím bratrovraždy a poslal ho ke dvoru do Anglie. Haakon byl řádně vychován anglickým králem a stal se z něj silný a spravedlivý vůdce. Což se také ukázalo ihned po jeho návratu do Norska, kde si okamžitě svým jednáním získal podporu místních obyvatel a také i tu naši. Erik Krvavá sekyra během chvíle přišel o své přívržence a raději utekl ze země a jeho tyranská vláda byla konečně u konce.